juni 18, 2024      Inloggen    Registreren   
 TCG   
en-USnl-NL
 
Inleiding in de TCG Minimaliseren
Traditionele Chinese Geneeskunde, kortweg TCG genoemd, is een zeer oude, natuurlijke manier van genezen, waarbij men de mens in zijn totaliteit, dus lichaam en geest, als integraal geheel met de natuur beschouwd. De kern van de TCG is:
  • lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden;
  • de natuur is de oorsprong van het leven, dus ook van het lichaam;
  • elk onderdeel van het lichaam is een eigen geheel;
  • lichaam en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden;
  • de natuur beïnvloedt direct of indirect de balans in het lichaam.
 
Historiek Minimaliseren
De TCG is een geneeskunde die al duizenden jaren oud is. Door zeer nauwkeurige observatie werd door de eeuwen heen een concreet geneeskundig systeem ontwikkeld met een eigen fysiologie en diagnostiek, zoals de Yin en Yang theorie en de theorie van de 5 elementen. Ook kent zij eigen behandelmethoden, als acupunctuur, kruidengeneeskunde, tuina, chinese voedingsleer en qigong.
 
Lichaam en geest Minimaliseren
Lichaam en geest vormen in de TCG een onlosmakelijke eenheid. De fysieke, emotionele en psychische aspecten van een mens zijn verschillende uitingen van een bepaalde (energetische) toestand van de mens. Door de mens op deze manier te beschouwen, kunnen ogenschijnlijk verschillende klachten met elkaar in verband worden gebracht.
 
Yin en Yang Minimaliseren
Een belangrijke theorie is die van Yin en Yang. Volgens de oude Chinezen behoort in het lichaam evenwicht te bestaan tussen deze twee tegengestelde en elkaar aanvullende krachten. Yang is de beweging, de activiteit. Yin is het kalme, het voedende, de rust. Als beide in evenwicht zijn, is sprake van gezondheid. Klachten of ziekte van het lichaam kunnen veroorzaakt worden door verstoring van de balans in de verschillende delen van het geheel, van het geheel en van de natuur. Dit vraagt om een totale (holistische) benadering van klachten en ziekten.
 
De 5 elementen Minimaliseren
De meeste mensen hebben wel eens gehoord van de elementen hout, vuur, aarde, metaal en water. Binnen de TCG zijn deze elementen ook van belang. De 5 elementen hebben verschillende relaties met organen in ons lichaam, maar ook met emoties, kleuren, seizoenen, enz. Zo hoort bij het element hout bijvoorbeeld de leverenergie, de emotie woede en de kleur groen. Mensen kunnen soms 'groen van woede' zien.
De 5 elementen voeden elkaar en controleren elkaar op ingenieuze wijze, zodat ons systeem zoveel mogelijk in evenwicht en balans wordt behouden.