April 12, 2024      Login    Register   
 Welke klachten?Pijnbestrijding   
en-USnl-NL
 
Wat is pijn? Minimize
Pijn is een waarschuwingssignaal van het lichaam om de hersenen te laten weten dat er iets mis is en dat ons ervoor behoedt om risico's te lopen . Het is een natuurlijk beschermingsmechanisme. Deze pijn noemen we acute pijn

Als de pijn langere tijd duurt, is er sprake van chronische pijn. In sommige definities wordt een tijdsduur genoemd van 3 of 6 maanden, maar bij het vaststellen van chronische pijn moet in de eerste plaats naar de oorzaak worden gekeken, niet naar de tijdsduur. 

Door de pijn weg te nemen of te onderdrukken wordt dus niet altijd de oorzaak weggenomen, laat staan dat de patiënt genezen is. Daarom is onderzoek naar de oorzaak en is bestrijding van de kwaal altijd nodig. 

 
Soorten pijn Minimize
  • De acute en subacute pijn, waarbij een duidelijke oorzaak bestaat. Voorbeelden hiervan zijn pijn na een trauma, pijn als gevolg van kanker of een degeneratieve ziekte als reuma (reumatoïde artritis). 
  • Chronische pijn: Soms is er voor chronische pijn een duidelijk aanwijsbare oorzaak, bijvoorbeeld pijnklachten in een operatielitteken als gevolg van een vorming van zenuwweefsel. Soms is er wel een aanwijsbare oorzaak, maar staat die niet in relatie met de pijnklacht. Soms is geen duidelijk aanwijsbare oorzaak. Het merendeel van de chronische pijnklachten heeft geen enkele functie meer en moet als een opzichzelfstaande ziekte worden beschouwd.
  • Centrale pijn: Dit is pijn in het zenuwstelsel zelf. 
 
TCM en Pijnbestrijding Minimize
Vanouds speelt Tuina een belangrijke rol bij het behandelen van chronische én acute pijnklachten.

Binnen de TCM wordt pijn gezien als een teken dat ergens in het lichaam de energie niet of onvoldoende kan doorstromen. De noodzakelijke voedingsstoffen komen moeilijker op de plaats van bestemming en afvalstoffen worden in onvoldoende mate afgevoerd. Als gevolg hiervan ontstaan er beschadigingen in het weefsel en neemt de pijn nog meer toe. 

Het masseren van de acupunctuurpunten verhelpt de stagnatie en laat de energie weer in beweging komen. Bovendien bevordert de behandeling de aanmaak van lichaamseigen pijnstillers (endorfine). 

Tuina kan ervoor zorgen dat: 

  • de pijn verdwijnt of vermindert. 
  • het pijnniveau verlaagt. 
  • het vermogen om met pijn om te gaan verbetert. 
  • het energiepeil verhoogt, waardoor de pijn beter kan bestreden worden. 
  • de functionele dagdagelijkse activiteiten beter kunnen uitgevoerd worden. 
  • de levenskwaliteit verhoogt. 

Het is aanbevolen dat een patiënt steeds contact neemt of houdt met zijn behandelende arts.
Het is niet ongewoon dat de patiënt terug gestuurd wordt naar de behandelende arts alvorens een behandeling ingesteld wordt.


 

 
Minimize
Iedereen heeft wel eens pijn. Hoofdpijn, spierpijn, rugpijn of tandpijn, … 
Pijn kan veel oorzaken hebben en veel vormen aannemen. 
Pijn is bovendien heel individueel. De één schreeuwt het uit bij iets waar een ander geen kik voor geeft.  Pijn is lichamelijk maar ook emotioneel. 

Angst, stress of verdriet kunnen pijn verergeren. Vreugde, geluk of goed gezelschap kunnen pijn verzachten.